Vedonlyöntisanasto ja - termit

betting-vocabulary

Vedonlyönti on tänä päivänä varsin intensiivistä ja hetkessä tulee olla koko ajan läsnä.

Vedonlyönti on ottanut aimo harppaukset eteenpäin siitä ajasta, kun kuponkia piti viedä kioskille ennen määräaikaa ja pelejä jännitettiin vain television tai teksti-tv:n välityksellä. Nostalgisia aikoja, mutta nykyään homma toimii vähän toisin.

Vedonlyöntitermit

Cashable on bonus, jonka voi kotiuttaa määritetyn kierrätysvaatimuksen jälkeen. Osan cashable bonuksista saa itselleen talletuksen yhteydessä ja osan vasta kun on panostanut sivuston vaatiman summan.

Cashable on yleisin bonusmuoto, jota peliyhtiöt tarjoavat.

 

Cashback tarkoittaa, että sivusto hyvittää pelaajalle panostamisesta. Cashbackiä voi saada pelaamalla pokeria (rakeback), kasinopelejä tai lyömällä vetoa. Vedonlyönnissä esim. 10bet tarjosi ennen 20 % takaisin ensimmäisen vedon panoksesta mikäli veto menee väärin.

BONUS: Rikotaanko Suurin hauki ennätys 21,07 kiloa?
PELAA NYT

Free bet eli ilmaisveto on hyvin yleinen vedonlyöntisivustojen tarjoama bonus. Free betin saa yleensä itselleen ensimmäisen vetonsa jälkeen. Ilmaisvedon voi käyttää yleensä haluamaansa kohteeseen. Jos veto menee oikein, vedonlyöntitoimisto ei palauta vedon panosta, vaan vain voitot kohteesta. Jos sait 20 € free betin itsellesi ja lyöt sen Barcelonan puolesta, jonka kerroin on 2, maksaa vedonlyöntitoimisto sinulle 20 €, jonka voit halutessasi kotiuttaa.Kierrätysvaatimus tarkoittaa vedonlyöntitoimistojen asettamaa panostusvaatimusta ennen kuin bonus voidaan kotiuttaa.

 

Kierrätysvaatimus ilmoitetaan yleensä kuinka monta kertaa bonus tai talletus+bonus on panostettava ennen kotiutusta. Esim. Expektillä saat 50 € bonuksen tallettamalla 50 €. Sen kierrätysvaatimus on 3x (talletus+bonus) eli 3x (50+50) = 300 €. Yleensä sivusto asettaa vielä minimikertoimen, jota on vähintään veikattava, jotta panostus lasketaan kierrätysvaatimuksiin.

 

Matchbet (vastaveto/turvaveto) on bonuspelaajan paras tapa muuttaa bonukset voitoiksi. Matchbetin idea on lyödä vetoa jokaisen lopputuloksen puolesta eri vedonlyöntisivustojen avulla häviämättä pelin tuloksesta riippumatta. Näin saa suoritettua bonuksen kierrätysvaatimuksen ja kotiutettua voitot. Itsessään match betistä ei siis jää voitolle, vaan sivuston tarjoaman bonuksen ansiosta.

Odotusarvo (EV = Expected value) ollessa yli 1, on vedonlyönti pitkässä juoksussa kannattavaa. Jos Liverpoolin voiton todennäköisyys on 50 % ja saat pelattua sitä kertoimella 2,1 on odotusarvo tällöin 0,50 x 2,1 = 1,05. Luku tarkoittaa, että teet tuottoa sijoitetulle pääomallesi keskimäärin 5 % pelaamalla tuota kohdetta. Odotusarvon saa positiiviseksi myös vedonlyöntisivustojen tarjoamien bonusten avulla.

 

Palautusprosentti kertoo kuinka paljon vedonlyöntisivusto keskimäärin palauttaa pelaajille voittoina kokonaisvaihdoista. Pitkävetokohteissa on yleensä parhaat palautusprosentit. Parhaiden sivustojen palautusprosentit ovat keskimäärin 95 % luokaa, kun huonoimpien palautusprosentti jää alle 90 %. Palautusprosentilla on ratkaiseva merkitys pitkässä juoksussa, siksi pelaaminen vain Veikkauksella on erittäin kannattamatonta.

Todennäköisyysarvio on ylikertoimia etsivän vedonlyöjän perusta. Ammattivedonlyöjät tarkkailevat joukkueita erittäin monesta näkökulmasta ja tekevät todennäköisyysarviot monen tekijän pohjalta. Näitä ovat mm. koti-/vieraspelin vaikutus, loukkaantumiset, joukkueiden kokoonpanot, viimeisimmät ottelut ja jopa ennakoitu sää. Sarjataulukko voi toimia vain aivan perustana todennäköisyysarviolle, varsinkin mitä vähemmän kautta on edetty. Todennäköisyys arviosta saadaan prosenttilukemat kullekin lopputulokselle, jotka ilmoitetaan esim. 47-28-25. Kotijoukkueen voiton todennäköisyys on 47%, tasapelin 28% ja vierasvoiton 25 %.

 

Turvaveto kts. Matchbet

 

Vedonlyöntipörssi on internetissä toimiva virtuaalinen markkinapaikka, jossa kaksi tai useampi eri näkemyksen lopputuloksesta omaavaa pelaajaa lyö vetoa keskenään. Vedonlyöntipörssissä vedonlyöjät käyvät keskenään kauppaa urheilu- tai muun tapahtuman lopputuloksesta. Vedonlyöntipörssissä pelaajat voivat tarjota toisille pelaajille määrittämiään kertoimia pelattavaksi. Veto astuu voimaan sen jälkeen, kun osapuolten kysyntä ja tarjonta kohtaa. Vedonlyöntipörssiä ylläpitävä yhtiö saa rahansa komission kautta, jonka se ottaa pelaajilta, joiden vedot osuivat oikeaan. Betfair ottaa 5 % komissiota pelaajan nettovoitosta.

 

Ylikerroin on voittavan vedonlyönnin perusta. Jos jonkin tapahtuman todennäköisyys on 50 % ja saat sille yli 2 kertoimen, olet löytänyt ylikertoimen, jota pelaamalla pitkässä juoksussa jäät voitolle. Ylikertoimen laskemiseen tarvitaan ottelun todennäköisyysarvion tekemistä.