Esports vedonlyönti

by Toimitus

eSports, eli elektroninen urheilu oli vielä monelle varsin tuntematon asia muutama vuosi sitten. Nykyään laji löytyy myös vedonlyöntisivujen listoilta. eSports veikkaus on täällä ja pysyy.

Viime vuosien aikana laji on saanut varsin paljon julkisuutta ja erilaisten turnausten palkintopotit ovat myös ns. räjähtäneet käsiin.

Tämä on tiennyt myös lajin nousemista vedonlyöntifirmojen yhdeksi trendikkäimmistä vedonlyöntilajeista. Joko olet kokeillut eSport veikkausta? Lisäjännitys on taattu ja eSports vetojen asettaminen ei eroa muusta vedonlyönnistä juuri mitenkään.

Veikkaa Euroviisujen voittajamaata!
PELAA NYT

Suomessa eletään lajin parissa edelleen nousevaa buumia ja tälle buumille ei ole toistaiseksi myöskään loppua näkyvissä, vaan ala otetaan yhä enemmän tosissaan. On perustettu liittoja ja nykyään innokas pelaaja voi jopa opiskella eSports- ammattiopiskelulinjalla. Ihan ei taida olla siis kyse ohimenevästä trendistä.

Tämä tietotekniikkaa ja konsolilaitteita hyödyntävä kilpaurheilulaji ei täytä monen mielestä niitä kriteereitä, joita perinteiselle urheilulajille asetetaan, mutta ilman hikeä ja kyyneleistä ja rankkaa harjoittelua on turha uneksia noususta lajin huipulle. Lajia pelataan niin yksilö- kuin joukkuetasolla, hieman riippuen siitä mitä pelejä pelataan ja missä muodossa.

Useimmiten nämä eSports –pelit ovat konsolilla tai tietokoneella pelattavia viihdepelejä joita jokainen pääsee pelaamaan omilla laitteilla. Eri alalajeja on useampia.

eSports veikkaus

eSport vedonlyönti löytyy jo usean eri vedonlyöntitoimiston listoilta. Iso tarjonta on jo Unibetin vedonlyöntilistoilla, samoin kuin NordicBet tarjoaa kattavasti eSports veikkausta. Kohteita löytyy usein samalle päivälle todella monta ja eSports –kertoimet vaihtelevat joukkueiden menestyksen myötä.

Isoimmat eSports turnaukset saavat siis mainiosti vedonlyöntisivuilla näkyvyyttä ja tälle on selkeä syy. Vedonlyöjät lyövät vetoa yhä enemmän näistä kohteista ja eSports veikkaus on jo monen lajia seuraavan pelikohde numero yksi.

Yleensä eSports –vedonlyöntikohteena on tietyn ottelun tulos, eli käytännössä se, kumpi joukkue ottelun voittaa. Voit myös lyödä vetoa erilaisten eSport-tapahtumien ja –turnausten voittajajoukkueesta ja näistä varsinkin voi löytyä mainiot kertoimet eSports vedonlyöntiin.

Tässä mielessä eSports veikkaus ei eroa perinteisestä vedonlyönnistä mitenkään, kohde ei ehkä ole se perinteisin urheilulaji. Ainakaan vielä.

Katsasta ainakin NordicBetin ja Unibetin eSports veikkausosasto ja vertaile kertoimia Counter Strike, Dota 2 ja League of Legends -turnauksiin.

RTS, FPS ja MOBA?

eSports seuraajille ja vedonlyöjille tuttuja ovat RTS, FPS ja MOBA lyhenteet. Näillä tarkoitetaan eri pelityyppejä ja RTS on lyhenne sanoista real-time strategy eli reaaliaikainen strategiapeli. FPS on puolestaan first person shooter eli ensimmäisen persoonan ammuntapeli ja MOBA puolestaan multiplayer online battle arena eli useamman pelaajan taistelukenttäpelit.

Suomessa ja muualla maailmassa pelataan myös muiden peligenrien pelejä kuten tanssi- ja taistelupelejä urheilupelejä unohtamatta. Yksi eniten kasvavista uusista kilpailumuodoista on Drone Racing.

Näitä pelejä voi luonnollisesti jokainen pelata omilla laitteillaan ja pelaaminen onkin tärkeää, mikäli aikoo pärjätä eSportsissa. Harjoittelu, harjoittelu ja harjoittelu, siinä varmasti ohjeita kaikille jotka uneksivat ammattilaisurasta. Harjoittelu ei kuitenkaan ole pelkkää pelaamista, vaan hyvää kuntoa, keskittymiskykyä, sorminäppäryyttä ja muita pelaamiseen liittyvää tulee harjoittaa oikeassa määrin.

Lajia voisi verrata vaikkapa pokeriin, moni tätä peliä pelaa, mutta todella harvoilla on vaadittava itsekuri ja taito päästä huipulle. Ja toki vaaditaan sitä onneakin ja olemassa oikeaan aikaan oikeassa paikassa.

Historian havinaa

Luonnollisesti laji on todella uusi, mutta jo 1950-luvulla erilaisia pelejä alettiin digitalisoimaan. Ei silloin varsinaisesti puhuttu vielä mistään eSportsista, ei moneen vuosikymmeneen. 1980-luvulla ehkä elettiin niitä aikoja kun alettiin pitämään erilaisia rankinglistoja eri pelien sisällä ja nettihän sitten aikanaan räjäytti tämänkin pankin 1990-luvulla ja eritoten sen lopussa.

Tuolloin perustetiin ensimmäiset turnaukset ja monet muistavat varmasti tuolta ajalta Quake ja Doom pelit, joita sahataan edelleen. Warcraft, Counter-Strike ja Starcraft, siinä eSportsin isoimmat pelit alkuvaiheissa. Kehitys on ollut hurjaa ja kehittyneiden laitteiden ja nettiyhteyksien myötä uusia suosikkipelejä on tullut useita lisää.

Tänä päivänä pelataan useimmin Dota 2, Counter-Strike, League of Legends, Halo, Starcraft II ja Quake –pelejä lukuisissa kansallisissa ja kansainvälisissä turnauksissa. Turnaukset välitetään live-streamina netin kautta kaikkialle maailmaan ja paikalla olevien lisäksi parhaassa tapauksessa miljoonat katsojat seuraavat tapahtumia ja turnauksia.

Esimerkiksi vuoden 2016 League of Legendsin MM-finaalia seurasi yhteensä peräti 43 miljoonaa katsojaa ja tuskin katsojaluvut tuosta ainakaan alaspäin ovat menneet.

 

Ala edelleen nousussa

Tätä nykyä maailmalla järjestetään useampia peliturnauksia joissa pelipalkinnot lasketaan sadoissa tuhansissa. Suomessa eSports on saanut viime aikoina näkyvyyttä mm. Helsingin IFK:n, SJK:n ja Porin Ässien perustaessa omat eSports-osastonsa. Oman osansa lajin medianäkyvyyteen ovat tuoneet muutamat suomalaispelaajat jotka ovat niittäneet mainetta ja palkintorahoja ulkomaisissa turnauksissa.

Ala kiinnostaa isosti myös vedonlyöntimarkkinaa ja eSports on otettu avosylin mukaan useamman vedonlyöntifirman listoille. Ei tarvitse kuitenkaan olla mikään ennustaja kun voi todeta että tällä lajilla on erittäin komeat tulevaisuuden näkymät, sillä pelaamisesta on tehty urheilulaji jota kaikki voivat ihan luvan kanssa harjoitella.

eSport ja virtuaaliurheilu ei sama asia

eSportsia ja virtuaaliurheilua ei tule sekoittaa toisiinsa. NordicBetillä on virtuaaliurheiluun tarjolla erilaisia pelejä kuten jalkapalloa, tennistä, koripalloa sekä hevos- että vinttikoirakisoja. NordicBet tarjoaa näihin 10 euron bonuksen tähän 3D-simulointiin, käy ihmeessä kokeilemassa. eSports on saanut vedonlyöntilistoille myös ihan oman osastonsa, käy katsomassa mitä kaikkia kohteita siellä on juuri sinulle tarjolla.