Tiedä milloin kertoimet ovat sinua vastaan

13.04.2012

Tunne kertoimet

Riski on osa jokapäiväistä elämäämme, enemmän kuin monet ihmiset todennäköisesti tajuavat. Raha-asioissa, kuten talon ostamisessa, oman yrityksen perustamisessa tai jopa tien ylittämisessä on omat riskinsä. Vedonlyönnin kertoimet ilmaisevat riskiä, mutta vain harva ymmärtää niiden matemaattisen puolen ja luottaa sen sijaan tuntumaan. Jos pelaaja ei tunnista todennäköisyyksiä ja vastaako vedonlyöntiyhtiön kerroin todennäköisyyttä, hän ei tule voittamaan pitkällä tähtäimellä.

"The Monty Hall -ongelma"

The Monty hall -ongelma on nimetty 60 ja 70 luvulla suositun Lets Make a Deal -ohjelman mukaan. Tämä ongelma osoittaa hyvin kuinka ihmiset kamppailevat ongelman kanssa, mikä näyttää helpolta päätökseltä.

Ohjelmassa on kolme ovea, joista yhden oven takana on auto ja kahden muun oven takana pässi. Pelaajalla ei ole mitään vihjeitä, minkä oven takana auto on. Pelajaana on ensin valittava yksi ovi, jonka jälkeen ohjelman juontaja avaa toisen jäljillä ovista, jonka takana on pässi. Tämän jälkeen pelaajan on valittava pysyykö hän ovivalinnassaan vai valitseeko hän toisen jäljellä olevista ovista. Pelaaja valitsi siis ensiksi oven numero yksi. Ohjelman juontaja avasi oven numero kolme, jonka takana on pässi. Paraneeko pelaajan mahdollisuudet voittaa auto, jos hän vaihtaan oveen numero kaksi. Miten ratkaiset tämän pulman?

Ohjelmasta kävi ilmi, kuinka tavallinen ihminen toimii vain tuntumansa mukaan, kun edessä on yksinkertainen, mutta fiksusti esitetty todennäköisyyksiin perustuva arvoitus – ja sama pätee tavallisiin vedonlyöjiin. Kun tämä kysymys esitettiin Parade –lehdessä, 10 000 lukijaa valitti, että julkaistu vastaus oli väärin. Joukossa oli myös matematiikan professoreita.

Arvoituksen yksinkertainen vastaus on aina vaihtaa ovea. Auto on jommankumman jäljellä olevan oven takana, mutta pelaajalla ei ole mitään hajua kumman. Monet kilpailijoista eivät näe mitään etua oven vaihtamisessa olettaen, että jokaisella ovella on yhtä iso todennäköisyys (1/3). Tämä on väärä oletus sillä ovea vaihtaessa voiton mahdollisuus tuplaantuu. Periaate tulee hyvin esille, kun ovien määrä kasvatetaan sataan. Valitset yhden oven, 98 ovea avataan ja sinulle jätetään valitsemasi oven lisäksi yksi ovi, johon voit vaihtaa. Jos pidät valitsemasi oven, on sinulla 1 % mahdollisuus voittaa auto ja vaihtamalla 99 %.

Ohjelma osoittaa hyvin kuinka helposti pelaaja menee ansaan ajatellen ei-sattumanvaraista tietoa kuin se olisi sattumanvaraista. Nykyisessä "Deal No Deal" ohjelmassa on 26 kiinni olevaa laatikkoa, jotka sisältävät vaihtelevia summia rahaa. Ohjelma kuvastaa hyvin tavallisen ihmisen tuntemusta todennäköisyyksistä ja kuinka he eivät tajua milloin he ovat tilastollisesti vahvassa ja milloin heikossa asemassa. Todennäköisyyksien sijaan he luottavat "tuntumaan".

Samanlaiset asiat ovat liian tuttuja virheitä myös vedonlyöntiä pelatessa, kun pelaajat pelaavat vastoin heidän etujaan, etenkin silloin kun he kuuntelevat fiksuja markkinontikikkoja tai ajattelevat vedonlyöntiä elämäntyylina enemmän kuin pelkästään matematiikkana.

Vedonlyönti edellyttää taitoa ymmärtää kuvastavatko kertoimet kohteen todennäköisyyksiä. Ei ole väliä onko kyse tv-ohjelmasta, lotosta vai vedonlyönnistä, numeroiden ymmärtäminen ja löytäminen on avain menestykseen.

 

Lue myös nämä suositut artikkelit:

Miten peliyhtiöt toimivat

Tämän takia baarin blackjack vie rahasi

Miten pelata rulettia fiksusti

Peliyhtiöiden palautusprosentit